Modelfabriek in kofferformaat

08/04/2017

Door Ad Spijkers

Om Augmented Reality inzichtelijker te maken, heeft een team van de TU Chemnitz een modelfabriek in kofferformaat gemaakt. Het koffertje uit Chemnitz zal te zien zijn op de Hannover Messe (stand 2A38).


     

Augmented Reality, de door een computer ondersteunende uitbreiding van de realiteit, combineert echte objecten met virtuele informatie en biedt zo een beter begrip van gecompliceerde dingen. Niet alleen concers zoals Facebook, Microsoft en Google hebben AR aangewezen als megatrend voor industrie en handel. Ook steeds meer kleine en middelgrote ondernemingen willen toepassingen met Virtual Reality en Augmented Reality hun concurrentievermogen verbeteren.

Modelfabriek

De onderzoekers van de afdeling Werktuigmachines en Omvormtechniek kunnen op een vakbeurs niet hun onderzoekshal ter grootte van een voetbalveld laten zien. Daarom hebben ze voor hun modelfabriek met een 3D-printer verschillende miniatuurversies van werktuigmachines gemaakt.

TU CHemnitz modelfabriek 2 780

Als een bezoeker op de beursstand een tablet in de buurt van de machinemodellen houdt, wordt op het beeldscherm extra informatie over de reële modellen afgebeeld. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld de lopende processen op de zeer naukeurige waterstraalsnijder beter worden afgebeeld respectievelijk de energiestromen en –verbruiken van de afzonderlijke componenten van een werktuigmachine tijdens de bewerking afgelezen.

Bovendien worden een intralogistieke oplossing met onbemande transportsystemen weergegeven, waarbij de veilige en intuïtieve mens-machine-interactie centraal staat. Ook de besturing van een robot met redundante assen wordt op het model inzichtelijk gepresenteerd

De getoonde toepassingsvoorbeelden zijn interessant voor zowel klanten in industrietakken met grote seriematig karakter als voor kleine en middelgrote ondernemingen die bezig zijn met het thema Industrie 4.0. (foto's: TU Chemnitz)