Een frequentieregelaar zonder poespas

29/01/2016

Door Liam van Koert

Op de SPS-stand van Lenze treffen we een oude bekende: dr. Tim Bending. Zijn betoog van de Hannover Messe dat ‘Smart’ eenvoudiger moet blijft overminderd van kracht. Wel geeft hij een heel ander voorbeeld: de i500. Bij de ontwikkeling van deze reeks IE2 frequentieregelaars stond naast prestatie, ook de kunst van het weglaten centraal.


     

‘Gemak dient de machinebouwer’ is al enkele jaren de kernboodschap waarmee Lenze de aandrijfwereld betreed. Volgens Tim Bendig van Lenze was dit in een mechatronisch tijperk al gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar in een geïntegreerde 4.0 fabriek? Dan wordt het nog complexer. 

Die motiondemonstraties van 3,5 en 7 minuten heb je al in Hannover gezien”, wijst hij naar het achterdeel van de stand. “Ze geven een beeld hoe je complexe toepassingen met de juiste spullen en aanpak snel aan de praat krijgt. Maar een nog concreter voorbeeld van dingen eenvoudiger maken zijn onze nieuwe i500 frequentieregelaars. En dan hebben we meteen ook een ander thema te pakken: het verplicht toepassen van een frequentieregelaar voor IE2-motoren.”

Meer is minder
De vraag naar frequentieregelaars zou gezien de ErP eisen inderdaad zo maar eens flink kunnen toenemen. Wat dat betreft is het niet zo raar dat Lenze besloot hier nog eens goed naar te kijken. Wat heeft dit opgeleverd? “Bij de ontwikkeling i500 serie hebben we goed gekeken naar de huidige eisen van machinebouwers. Die willen een hoogwaardige regelaar, schaalbare functionaliteit en veel gebruikersgemak. Juist met het oog op het laatste hebben we ook gekeken naar wat we konden weglaten”, licht Bendig toe als we naar het showexemplaar lopen. Gezien de compacte afmetingen – 60 millimeter breed en 130 millimeter diep lijkt dat aardig gelukt. Bendig legt uit dat ze, zonder te warm te worden, spelingsvrij kunnen worden gemonteerd, voor een maximale ruimte besparing en minimale rendementsverliezen. Hierbij zijn bevestigingsgaten en aansluitklemmen wel goed bereikbaar gebleven voor een snelle installatie. 

Twee varianten
Om de ‘meer is minder’-filosofie zonder compromissen tot zijn recht te laten komen, heeft Lenze er voor gekozen twee smaken aan te bieden. De eerste is de eenvoudige i510-variant. Deze is verkrijgbaar in een vermogensrange van 0.25 tot en met 2,2 kW (1 en 3 fase), digitale en analoge in- en uitgangen, CANopen en Modbus en de meest gangbare regelfuncties. Ook hebben ze een uitgebreidere i550-variant. Deze is verkrijgbaar tot 45 kW, heeft een externe 24 volts voeding, inputs voor PTC of encoder en is ook geschikt voor EtherCAT, EtherNET/IP, Profibus en Profinet. Ook is deze variant voorzien van geavanceerdere functies zoals vectorregeling met feedback, dynamisch remmen op basis van remweerstand en een Safe Torqe Off (STO) veiligheidsfunctie.

Eenvoudig parametriseren
En het beloofde hands-on deel van de presentatie? “Met dit blauwe display kan je rechtstreeks de meest eenvoudige parameters instellen. Bijvoorbeeld de acceleratie-deceleratietijd. En wil je dat niemand deze vervolgens kan wijzigen? Dan klik je gewoon het display eruit.” Bendig vervolgt dat er ook een speciale app is. Zo configureer je ook via smartphone of tablet de meer eenvoudige toepassingen. Bijvoorbeeld het regelen van een transportband. Voor geavanceerdere zaken zoals sequentiële regelingen voor positionering adviseert Bendig EASY Starter te gebruiken. “Maar”, stelt hij gerust, “ook dat is natuurlijk hartstikke eenvoudig.”