Navigatie app voor rolstoelgebruikers

27/05/2016

Door Ad Spijkers

Aan de Hochschule Darmstadt wordt momenteel een app ontwikkeld, Wheel Scout genaamd, die rolstoelgebruikers helpt bij het navigeren. De app werkt zelfs binnen gebouwen en is uitgerust met voice control.


     

Een navigatie-app is niet nieuw en rolstoelgebruikers kunnen er ook wel gebruik van maken. Maar soms leidt de kortste en meest barrièrevrije pad dwars door een gebouw of bevindt de bestemming zelf zich in een gebouw, bijvoorbeeld een collegezaal of een trein in het station. Dat is de reden dat de ontwikkelaars de navigatie buitenshuis hebben uitgebreid met een overdekte routing.

De positionering binnen gebouwen worden berekend met behulp van bakens, die Bluetooth-signalen met hun geolocatie sturen. Op deze manier kan de app een route binnen een gebouw berekenen. En dat kan ook voor niet-rolstoelgebruikers nog wel eens handig zijn.

Binnen en buiten

In de buitenmodus werkt Wheel Scout via GPS. Voor de presentatie van de routes grijpt de app via een technische interface terug naar het kaartprogramma Open Street Map en maakt gebruik van de functionaliteit van de zogenaamde 'points of interest', waarmee bezienswaardigheden worden gemarkeerd. Wheel Scout markeert barrières met zelf ontworpen symbolen. Gebruikers kunnen zelf nieuwe barrières invoeren en individuele profielen toevoegen, afhankelijk van hun vaardigheden. De app werkt als een platform-onafhankelijke web-applicatie op alle mobiele apparaten.

De nieuwe geïntegreerde voice control vereenvoudigt de bediening van Wheel Scout. Dit is een uitkomst voor rolstoelgebruikers die hun vingers niet vrij kunnen manipuleren. In plaats van handmatig intikken spreken ze nu het adres van de gewenste bestemming in. De spraakinvoer maakt de rolstoelen letterlijk handsfree. De benodigde voice control software is ontwikkelde door European Media Laboratory in Heidelberg. De software in de app is gebaseerd op onze eerdere ervaringen van EML met de spraakbesturing voor autorijden.

Een andere partner in de ontwikkeling is Lapic-UVZ in Bolzano, de onafhankelijke vereniging van civiel invaliden uit Zuid-Tirol die heeft bijgedragen aan de financiering van de ontwikkeling van Wheel Scout. Maar de vereniging heeft ook bijgedragen door het leveren van belangrijke input van de belanghebbenden aan het ontwikkelingteam en vervolgens bij het testen van de app. Via de app worden barrières niet geëlimineerd, maar veilig omzeild. Dit is een grote hulp bij de dagelijkse problemen rondom de mobiliteit van betrokkenen.

Een eerste marktrijpe versie van Wheel Scout moet in 2017 op de markt beschikbaar komen.(foto: Hochschule Darmstadt/Claus Völker)