Sun Sep 26 2021

09 26

Software helpt R&D te versnellen

13/07/2021

Door Ad Spijkers

MIT spinoff Uncountable helpt wetenschappers om meer uit experimentele data te halen.


     

Veel wetenschappers en onderzoekers vertrouwen op Excel-spreadsheets en notitieblokjes om gegevens van hun experimenten te beheren. Dat kan werken voor afzonderlijke experimenten, maar bedrijven willen beslissingen te nemen op basis van gegevens van meerdere experimenten. Die kunnen in verschillende laboratoria, met enigszins andere parameters en zelfs in verschillende landen plaatsvinden.

Onderzoekers verlaten hun proefopstellingen om tijd te besteden aan het verzamelen en samenvoegen van gegevens van verschillende experimenten. Teams van wetenschappers kunnen ook moeite hebben om te weten wat de anderen hebben geprobeerd en welke onderzoeksrichtingen nog veelbelovend zijn.

Innovatie versnellen

Uncountable is opgericht door alumni van het Massachusetts Institute of Technology (MIT). De start-up heeft een digitaal werkboek ontwikkeld om wetenschappers te helpen meer uit experimentele data te halen. Via het platform van het bedrijf kunnen onderzoekers overal toegang krijgen tot data, die samenvoegen met behulp van aangepaste parameters en visualisaties maken om bevindingen met anderen te delen. Het systeem integreert ook modellen waarmee wetenschappers materialen sneller kunnen testen en de uitkomsten van experimenten kunnen voorspellen.

Het doel van Uncountable is om innovatie te versnellen door wetenschappers die nieuwe materialen en producten ontwikkelen een betere manier te bieden om de gegevens te gebruiken die beslissingen sturen. Ze willen onderzoekers 'redden' van de boekhouding die ze moeten doen, waardoor ze zich kunnen concentreren op innovatie.

Het bedrijf begon met het helpen van klanten in de chemische industrie. Omdat de oprichters zich realiseerden dat wetenschappers in verschillende sectoren met vergelijkbare problemen worden geconfronteerd, is het bedrijf de samenwerkingen aangegaan. Tot de partners behoren teams uit de machine- en apparatenbouw, biotech-startups, ziekenhuizen die onderzoek verrichten, bedrijven die nieuwe batterijmaterialen formuleren, polymeren maken voor 3D-printen en veelbelovende kandidaat-geneesmiddelen identificeren.

Samenwerking

Data van bedrijfslaboratoria staand in duizenden verschillende mappen onder tien verschillende namen opgeslagen in laboratoria over de hele wereld. Uncountable biedt directe toegang tot informatie in een beveiligde, gecontroleerde omgeving. Met de gegevens op één plek kunnen gebruikers rapporten maken, filters bouwen, laboratoriumactiviteiten volgen en meer geavanceerde AI-algoritmen gebruiken om je experimenten te optimaliseren.

Volgens de oprichters kunnen wetenschappers de tijd die ze besteden aan het zoeken van data uit verschillende experimenten drastisch verminderen en correlaties en formules bekijken die anderen al hebben onderzocht. Veel onderzoeken voeren experimenten en proeven opnieuw uit door slechte documentatie of slecht delen en samenwerken.

Het gecentraliseerde gegevensbeheersysteem stelt bedrijven ook in staat om algoritmen voor machine learning op nieuwe manieren op hun gegevens toe te passen. Uncountable heeft hiertoe verschillende aangepaste modellen geïntegreerd in zijn systeem.

Foto: screenshot Uncountable, bewerkt door MIT News