Tue May 18 2021

05 18

Test je overlevingsskills in een geautomatiseerde wereld

17/03/2021

Door Lilian vermeer

Hoe ziet de toekomst eruit als kunstmatige intelligentie en robots veel van de taken uitvoeren die voorheen door mensen werden gedaan? Naar welke kennis en vaardigheden zal er in de toekomst vraag zijn? Welke banen zijn niet langer nodig en welke zullen worden toegevoegd? Met de online game 'The Automated Life' kunnen gebruikers nu uitproberen hoe ze zouden kunnen overleven in een steeds meer geautomatiseerde arbeidswereld.  


     

Het online spel 'The Automated Life' is ontworpen en ontwikkeld door Alex Rutherford van het Center for Humans and Machines aan het Max Planck Institute for Human Development. Spelers beginnen met een baan die ernstig wordt bedreigd door automatisering. Ze moeten sparen voor een verdere opleiding en solliciteren naar nieuwe banen, die op hun beurt weer nieuwe mogelijkheden bieden voor verdere opleidingen en carrières. Ondertussen gaat de automatisering onophoudelijk verder, omdat banen voortdurend verdwijnen door nieuwe technologische ontwikkelingen. Om uiteindelijk van een welverdiend pensioen te genieten moeten spelers snel slimme beslissingen nemen om te overleven in de geautomatiseerde wereld.

Stress

"We zien keer op keer dat het steeds snellere tempo van de automatisering mensen veel stress bezorgt en een gevoel van angst voor de toekomst genereert. Ons doel was om dit in een spel te vangen en te laten zien hoe mensen in laagbetaalde banen automatisering ervaren," zegt Alex Rutherford. Bij het Center for Humans and Machines leidt hij een werkgroep over de toekomst van werk en doet hij onderzoek op het snijvlak van netwerkwetenschap, arbeidseconomie en kunstmatige intelligentie. Rutherford bedacht zelf het idee voor het spel en leidde het creatieproces, waarbij ook de New Yorkse spelontwikkelaar Francis Tseng betrokken was. "In computerspellen bepalen de ontwikkelaars de regels - de spelers kunnen slechts beperkte beslissingen nemen. Dus in feite is het vergelijkbaar met automatisering in het beroepsleven," zegt Francis Tseng.

Anonieme analyse van spelers

Het doel van het online spel 'The Automated Life' is om de gegevens van spelers anoniem te analyseren om ze te kunnen gebruiken voor verder onderzoek. "Automatisering in de wereld van het werk is een kwestie die ons allemaal op de een of andere manier raakt en de samenleving voor grote uitdagingen stelt. Daarom is er onderzoek nodig dat de problemen onderzoekt en mogelijke oplossingen identificeert," aldus Rutherford.

Ga naar de game: https://theautomated.life/