Nieuwe materialen. Licht, sterk en herbruikbaar, afbreekbaar, functionele precisie tot op de vierkante nanometer. Ze zullen onze toekomst ingrijpend veranderen. Hoe? Dat is het domein van Materials 2016. De vierde editie van het Mikrocentrum-evenement vindt op 20 en 21 april plaats in de Koningshof te Veldhoven. Het geeft een volledig overzicht van wat nieuwe materialen voor ons in petto hebben. En ook succesvolle toepassingen met bestaande materie zijn ruimschoots voorhanden. Een must dus voor elke professional die zich geregeld voor belangrijke materiaalkeuzes gesteld ziet.
Hoe hard kan ik rennen, fietsen, rijden? Hoe hoog kan ik klimmen, springen of vliegen? En hoe doe ik dit duurzaam? Hoe garandeer ik een maximale prestatie voor zo min mogelijk energie met een zo groot mogelijke levensduur? Het is de materiaalkunde die in grote mate verantwoordelijk is voor het antwoord op deze vragen. En volgens Timo van Leent, beursmanager van Materials 2016, zijn er veel meer antwoorden dan de meeste professionals zich realiseren. “Het vakgebied van de materiaalkunde is groot. Het beslaat de metalen, kunststoffen, composieten, halfgeleiders en coatings, om maar eens een dwarsstraat te noemen. Ook komen er door vorderingen in nanotechnologie en bio-engineering steeds meer spannende nieuwe materialen binnen bereik. Al deze materialen hebben hun eigen technische referentiekader. Denk aan analyse- en engineeringstools, productiemethode en toepassingsgebied. Met Materials 2016 willen we al deze disciplines onder één materialenparaplu samenbrengen.”
Inspireren en verbinden
De reden dat Mikrocentrum vier jaar geleden een brede benadering koos, vat Van Leent in één woord samen: synergie. “Veel aanbieders van materialen bedienen verschillende marktsegmenten. Ze hebben diepgaande kennis over hun product. Ze weten dit bovendien naar verschillende toepassingsgebieden te vertalen. Ook gebruikers kunnen profiteren van zo’n ruimere blik. Kijken hoe men het bij de buurman doet, brengt nieuwe ideeën. Hoe gaan zij om met materiaaluitdagingen als corrosie, hechting, weers- of temperatuurbestendigheid en recycling? En het er met de buurman over kunnen hebben? Dat kan zorgen voor waardevolle nieuwe contacten.”
Congres en beurs
De manier waarop Mikrocentrum inspiratie en verbinding faciliteert is een inmiddels ruim beproefde formule. Zo zijn er lezingen waar de state-of-the-art uit de doeken gedaan wordt. Zowel de wetenschap als de industrie beklimmen het podium. Van Leent: “We hebben de lezingen onderverdeeld in vier toepassingsgebieden: automotive, energy/solar, maritiem/offshore en machinebouw. Hierbij gaan we in op onderwerpen als corrosie, metamaterialen, aluminium, composieten en design. Aanvullend hebben we op de tweede dag een congres dat helemaal over slimme coatings zal gaan.” Als tweede component noemt hij de beursvloer, waar bezoekers fysiek met nieuwe materiaaloplossingen kunnen kennismaken en netwerken.
Van Leent besluit: “De ontwikkelingen op materiaalgebied gaan momenteel stormachtig hard. Van alles op de hoogte blijven is nagenoeg onmogelijk. Juist daarom is het samenbrengen van alle materiaalkennis die in de Benelux voorhanden is zo waardevol. Ja, het maken van de juiste materiaalkeuze is moeilijk. Maar je afvragen of je in april naar Veldhoven moet? Dat lijkt me een uitgemaakte zaak.”
Materials 2016
- 20 en 21 april, van 9.30 tot 17.00 uur
- Locatie NH Conference Centre Koningshof in Veldhoven
- 100 exposanten
- 40 lezingen
- Materia Tentoonstelling
- Congres ‘Smart Coatings’
- Gratis entree voor bezoekers
- www.materials.nl