Transportrol voor fabriek van toekomst

18/04/2016

Door Ad Spijkers

Postorderbedrijven, pakketdiensten, fabrieken en luchthavens kunnen niet zonder intern transport systemen. Op de Hannover Messe tonen onderzoekers van de Universität des Saarlandes transportrollen die met elkaar communiceren.


     

Het transport van producten, of dat nu op luchthavens, in magazijnen of productielijnen is vergt een aanzienlijke logistieke inspanning. Er grijpen veel onderdelen in elkaar en er kunnen veel dingen mis gaan. Als er maar enkele van duizenden transportrollen haperen, kunnen hele fabrieken stilvallen of koffers in het verkeerde vliegtuig belanden. Bovendien zijn de huidige systemen vast verbonden met een bepaalde route en dus inflexibel.

Slimme transportol

De onderzoekers in Saarbrücken werken samen met industriële partners aan een nieuwe oplossing door het toepassen van netwerken, in de geest van Industrie 4.0. Ze gaan daarbij uit van de individuele transportrol. Ze voorzien die van een eigen motor met intelligente besturing en ontwikkelen testmethoden en testen hoe ze data uit de rol zelf kunnen halen. Omdat geen extra sensoren zoals positiesensoren nodig zijn, is het systeem ook betaalbaar. Bovendien kunnen geen gevoelige sensoren kapot gaan of om andere redenen geen signaal meer afgeven.

De onderzoekers richten zich op bepaalde punten van de motorgegevens, bijvoorbeeld de verdeling van de sterkte van het magneetveld. Kennis van de manier waarop het magneetveld binnen de motor verandert, geeft de onderzoekers inzicht in de aandrijving. Met de gemeten waarden kunnen de ingenieurs de positie van de rotor nauwkeurig berekenen en daar verschillende conclusies uit trekken. Draait een van de rollen door lagerslijtage niet goed meer of treedt kortsluiting op in een van de spoelen, dan verandert onmiddellijk het magnetisch gedrag van de motor. Zelfs kleine veranderingen kunnen uit de meetgegevens worden afgelezen.

Het systeem geeft in een vroeg stadium aan om welke rollen het gaat. De onderzoekers analyseren met welke motortoestand de meetgegevens verband houden, en slaan de resultaten op in het geheugen van de besturing, waar een microcontroller de gegevens verwerkt.

Netwerk

Via een netwerksysteem dat in elke rol is geïntegreerd, kunnen duizenden rollen in een transportsysteem met elkaar communiceren. Daardoor kunnen ze flexibel reageren op onvoorziene omstandigheden. In tegenstelling tot centraal aangestuurde transportsystemen weet elke rol zelf wat hij moet doen. Dit maakt het mogelijk om het transportsysteem nieuwe vaardigheden te geven. Uit gegevens over het koppel kunnen bijvoorbeeld conclusies worden getrokken hoe snel een product of verpakking wordt verplaatst en of dat er nog een product in een doos past.

De onderzoekers willen het transportsysteem zodanig verder ontwikkelen dat nog meer informatie uit de meetgegevens kan worden gehaald en hieruit storingseffecten zijn te voorspellen. De partners zullen de methode testen in een groot logistiek centrum. Projectpartners zijn Wellgo Gerätetechnik, HighTec EDV-Systeme en Micronas.