Sun Nov 28 2021

11 28

Exclusieve robotcomponenten

11/04/2014

Door Liam van Koert

Onlangs kondigde Zimmer GmbH aan dat de afzonderlijke bedrijven Sommer-Automatic en Zimmer Technische Werkstätten verder door het leven gaan als de Zimmer Group. Voor het Nederlandse ZVS Techniek bracht dit nieuws een positieve wending. Het bedrijf is nu verkozen tot exclusief distributeur van Zimmer Handlingscomponenten voor de hele Benelux.


     

ZVS Techniek staat te boek als een echte grijperspecialist. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het feit dat het bedrijf in Nederland al 14 jaar het merk Sommer-Automatic vertegenwoordigt. Vooral in de Duitse machinebouw, maar ook in Nederland staat Sommer bekend als een producent van zeer hoogwaardige grijpers en aanverwante robotcomponenten zoals wisselaars, lineair sledes, zwenkeenheden en vacuümcomponenten.

Synergie in maatwerk
Hoewel de grijper voor ZVS Techniek nauwelijks geheimen kent, is het bedrijf vooral sterk in het totaalplaatje. “We proberen altijd een zo efficiënt en kosteneffectief mogelijke oplossing voor onze klanten te realiseren”, licht mede-eigenaar Jeroen van den Heuvel de ZVS-aanpak toe. “Om dit goed te kunnen doen hadden we al de producten van Zimmer Technische Werkstätten in ons assortiment, die we ook in België en Luxemburg leverden. De producten vullen elkaar goed aan en het feit dat zij nu uit één hand geleverd worden, brengt een aanzienlijk synergetisch voordeel.”

S blijft
Met de bundeling van de twee afzonderlijke bedrijven profileert de nieuwe Zimmer Group zich nu als een ‘knowhow factory’ met zes technologiegroepen. Drie hiervan, te weten de stootdempers, de loopwagenklemmen en de robotcomponenten, komen in de Benelux voor rekening van ZVS Techniek. Voor laatstgenoemde technologiegroep zal het nog even duren voordat de naam Sommer-Automatic helemaal van het toneel verdwijnt. Daarvoor is het merk te veel een begrip in automatiseringsland. Maar uiteindelijk zal alleen de bekende oranje letter S op de producten overblijven.

Dicht bij het vuur
Waarom juist ZVS Techniek is gekozen om ook het Sommer-Automatic-portfolio in de hele Benelux te vertegenwoordigen, heeft volgens Van den Heuvel vooral te maken met de korte lijnen die er al met beide bedrijven bestonden. “Als je maatwerk met een hoog serviceniveau wilt leveren, dan ontkom je er niet aan een zeer goede verstandhouding met je toeleveranciers op te bouwen. Alleen door nauw met hen samen te werken doe je kennis op van de producten, kun je klantspecifieke wijzigingen aan standaard componenten doorvoeren, heb je snel vervangingsonderdelen voor de klant in huis als bijvoorbeeld stilstand dreigt, of kan je anticiperen op nieuwe ontwikkelingen in het productportfolio. Het is deze wederzijdse vertrouwensband en onze knowhow ten aanzien van drie technologiegroepen die uiteindelijk heeft geleid tot een exclusieve vertegenwoordiging voor de Benelux.”