Sun Nov 28 2021

11 28

IRO Dutch Suppliers in the Oil and Gas Industry

06/05/2014

Door Ronald Epskamp

De IRO organiseert wereldwijd vele Seminars en Handelsmissies. Sinds 1 januari 2012 is Alexander Vergoesen hiervoor verantwoordelijk. Hij behartigt met zijn team de belangen van 418 upstream Oil&Gas en Offshore gerelateerde bedrijven. Dit aantal groeit nog steeds. Het blijft lastig om goed in te schatten om hoeveel werknemers het gaat; enig natte vingerwerk zegt dat er +/- 20000 direct werkzaam zijn in de sector met een omzet van zo’n 5 miljard.

 


     

 

Ruud Liem binnen de IRO verantwoordelijk voor Regelgeving op het gebied van Arbeid, Veiligheid, Milieu, en Export, vertelt dat er op de OTC door alle nationaliteiten gericht gezocht wordt naar Nederlandse bedrijven in de Offshore. Nederland behoort tot de top 5 landen wereldwijd en is in de Offshore nummer 1. Dit hebben wij te danken aan onze kennis, kwaliteit en innovatie op dit gebied. Dat Nederlandse bedrijven hier zoveel kennis hebben opgebouwd en wereldwijd succesvol zijn komt doordat wij al vroeg met de gaswinning op de Noordzee zijn gestart, Shell heeft haar thuisbasis in Nederland, wij passen ons goed aan verschillende culturen aan en doen altijd met respect zaken. Ook de aloude strijd tegen het water en onze logistieke positie met onze zeehaven en luchthaven speelt een belangrijke rol.

 

Topsectorbeleid
Nederland kent een topsectorbeleid op het gebied van onder andere deepsea mining, water en energie. Dit betekent dat er geen subsidies meer worden verstrekt en het bedrijfsleven zelf voor kennisvergaring moet zorgen. Leden sluiten zich nu rechtstreeks aan bij Nederland Maritiem Land waar dit voorheen was voorbehouden aan Brancheorganisaties. In de maritieme sector zijn meer dan 12.000 bedrijven actief en wordt er aan 185.300 mensen werk geboden. De cluster genereert een omzet
van 26,3 mrd waarvan 13,9 mrd naar export gaat. De IRO behartigt de belangen van haar leden in de Trade Council en de Innovatie Council.