Sun Nov 28 2021

11 28

Nederland zeer zichtbaar in Hannover

08/04/2014

Door Liam van Koert

Tijdens de Hannover Messe 2014 is Nederland verkozen als Partnerland. Door zowel overheid als bedrijfsleven is dit met beide handen aangegrepen om Nederland als Hightech-partner op de kaart te zetten. En met succes. Vele hallen van de grootste industriële beurs ter wereld kleuren oranje.


     

Lange tijd leek Den Haag niet zichtbaar geïnteresseerd in de Nederlandse industrie. Er werden topsectoren benoemd en beleid geformuleerd. Daarna werd het stil. Hoe anders gaat dat in Duitsland, waar de overheid duidelijk richting kiest, haar bedrijven een opdracht geeft en hen ondersteunt met consistent beleid en middelen de geformuleerde doelstellingen te bereiken.

Zichtbare overheid
“Merkel vraagt zelf wanneer ze moet komen opdraven om een belangrijk evenement als de Hannover Messe te openen”, klonk uit de mond van menig Duits bedrijf. “Zij weet hoeveel aandacht dat genereert en hoezeer het helpt de Duitse boodschap over de bühne te brengen”. Dit jaar was dat ook duidelijk merkbaar voor Nederland. De aanwezigheid van premier Rutte en minister Kamp van Economische Zaken zorgde ervoor dat de Nederlandse industrie voor twee dagen ook het Nederlandse nieuws domineerde.

Visitekaartje
Thema van de Nederlandse afvaardiging is Global Challenges, Smart Solutions. Een deel van deze oplossingen is te zien in Hal 3, waar op een stand van 2000 vierkante meter diverse Nederlandse hoogstandjes te vinden zijn. Zo staat er een elektrische bus van VDL naast een veel betaste Tesla, terwijl een aantal meter verderop TNO een nieuwe interferometer demonstreert voor honderd procent inline-inspectie van stansdelen op basis van 3D-beelden. Ook prijkt op deze stand een enorm scherm met de tekst “Ask the Dutch”. Hier kunnen bezoekers zich in comfortabele stoelen neervlijen om vervolgens via een iPad een vraag te stellen die wel een Nederlandse oplossing kan gebruiken.

'Nederland biedt een zeer flexibele en hoogwaardige toeleveringsketen'

Slimme satellieten
De grote stand hal 3 is geenszins de enige oranje plek op het Messe-terrein dat 27 enorme hallen telt die met diverse busverbindingen en elektrische taxi’s onderling zijn verbonden. Zo zijn er 8 satellieten, waaronder een groot energiepaviljoen en een samenzijn van de Nederlandse hightechsector. De Nevat, MetaalUnie, Mikrocentrum en natuurlijk Brainport Industries, dat de hightech toeleveringsketen van Nederland vertegenwoordigt, tonen de wereld dat Nederland echt niet alleen een land van tulpen, kaas en klompen is. “De internationale OEM’s van zeer complexe machines leggen steeds vaker de volledige verantwoordelijkheden bij hun toeleveranciers neer voor wat betreft het ontwerp en de productie van subsystemen”, licht John Blankendaal van Brainport Industries toe. “Door haar open ecosysteem van samenwerkende hightechbedrijven biedt Nederland deze OEM’s een zeer flexibele en hoogwaardige toeleveringsketen die hen helpt hun time-to-market te verkorten.”