OTC Houston verwacht 90.000 bezoekers

03/05/2014

Door Ronald Epskamp

Wetende dat verleden jaar ruim 100.000 bezoekers de 44e editie hebben bezocht vraag ik me af of de verwachting van 90.000 dit jaar valse bescheidenheid is. De 1e dag was in de beleving van de standhouders drukker dan anders. Ook vandaag was het weer over de hoofden lopen na een aanvankelijke iets rustiger start. Hoewel, om 09.00 uur waren de parkeerplaatsen duidelijk voller dan anders.


     

 

De beurs heeft een oppervlakte van ruim 56.000 m2. Het Nederlandse paviljoen beslaat al jaren ca. 1.000 m2. Deze Nederlandse inbreng wordt door de IRO georganiseerd. De IRO is ooit gestart om de belangen te behartigen van technologieontwikkeling in de Noordzee en dan vooral voor de ontwikkeling van gaswinning. IRO zorgt al ruim 20 jaar voor een optreden van Nederlandse specialisten in de Offshore tijdens de OTC. Er kunnen ca. 40-45 bedrijven een plekje krijgen. Daarnaast staan enkele grote concerns zoals Allseas, IHC, van Oord, Heerema, Boskalis, Huisman, Damen, SBM, Gusto MSC met eigen stands op de beurs. Verder zijn Bakker Sliedrecht, BargeMaster, Seatools, Doedijns en bijvoorbeeld Marin present.

 

Opdracht
Ook zijn er veel Nederlandse bedrijven zonder stand op de beurs aanwezig. Onder de rookies, Sparta fans Quentin van Ballegooie en Kees van der Meijden van JB Systems uit Vlaardingen. Zoals altijd enthousiast op zoek naar kansen. En kansen blijken er volop te zijn. Concreet zelfs blijkt, na een goed gesprek gaan de heren met een opdracht terug naar Nederland. En op een beurs een order schrijven is niet iets wat dagelijks spontaan gebeurt. Beiden zijn onder de indruk van het complete overzicht van de OTC; werkelijk iedereen die er toe doet is aanwezig en dankzij de vele animaties en modellen krijgt de bezoeker een goed beeld van de industrie.

 

Spin-off
Helaas is dit beeld dan weer alleen bij de insiders bekend. Dat terwijl Nederland zoveel inkomsten genereert uit de maritime en offshore industrie. Veel van deze spin-off hebben wij te danken aan de Deltawerken. Opgedane kennis en ervaring gecombineerd met de gezonde Nederlandse handelsgeest zorgt al jaren voor een miljardenomzet. Iedere ontwikkelaar is bekend met de ontwikkelcurve die vooral in het begin veel kosten met zich meebrengt en nauwelijks inkomen genereert. Het laatste zetje in de rug kan dan vaak nodig zijn om succes te verkrijgen. Hoewel veel ontwikkelingen in ons kennisland worden gestart ontbreekt het nogal eens aan dat laatste zetje. Hoe kan het anders dat de windenergie in Nederland is gestart en de industrie in Duitsland en Denemarken dat in klinkende munt omzet?

 

Maritiem Museum Rotterdam
En hoewel er veel inkomsten in de maritieme sector worden gegenereerd staat deze bedrijfstak niet of nauwelijks op het netvlies van de volgende generatie. Onbekend maakt onbemind? Het Maritiem Museum in Rotterdam denkt van wel en gaat hier iets aan doen verteld Lucie Kuijpers en collega Bas van den Bosch. Met medewerking en steun van de industrie verrijst er een totaalbeeld van wat er boven- en onderwater allemaal aan techniek wordt gebruikt. Zo krijgen de niet insiders de mogelijkheid deze bijzondere wereld zelf te ervaren. De tentoonstelling is in ontwikkeling en de planning is dat vanaf 2016 het publiek een bijzonder indrukwekkend totaalbeeld gaat krijgen van deze pas 60 jaar jonge industrie.