Slimme motion voor Smart Factories

24/09/2014

Door Liam van Koert

Lenze laat op de WoTS diverse oplossingen zien voor de slimme fabriek. Het bedrijf toont uitgekiende combinaties van reductoren met SMART-motoren die productvariaties met 70% kunnen terugbrengen. Met FAST kan vervolgens tot wel 80% van de software worden gestandaardiseerd. Kom langs op stand 10D038 of volg een van de diverse lezingen.


     

Lenze staat in de markt bekend als een bedenker en bouwer van hoogwaardige motion-componenten. Inmiddels staat geen van deze componenten meer op zichzelf en vormen zij de bouwblokken voor complete sectorspecifieke oplossingen. Of het nu gaat om oplossingen voor de verpakkingsbranche, robotbesturingen of de logistiek, de kennis die Lenze in de afgelopen decennia in deze sectoren heeft opgedaan is rechtstreeks in het portfolio terug te vinden. Een greep uit het ruime WoTS aanbod.

FAST Application Software
Een van de producten waar je veel specialistische aandrijfkennis in kunt stoppen is natuurlijk software. Bij Lenze noemen ze het FAST en de reden spreekt voor zich. Want wie precies weet om welke functies bijvoorbeeld een verpakkingsmachinebouwer zit te springen, kan een slimme bibliotheek leveren boordevol verpakkingshandigheidjes. Dat scheelt de programmeur veel (kostbare) tijd en frustratie. Handig als je je product sneller op de markt wil hebben dan de concurrent. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de glimlach van de servicemonteurs. Want de functies in de bibliotheek zijn natuurlijk uit den treure beproefd. Hoe meer je er van gebruikt, des te kleiner de kans op vervelende (kever)beestjes. Natuurlijk is de FAST Application Software geen panacee en heeft elke machinebouwer zijn unieke slimmigheidjes waarmee hij zich onderscheidt. Maar wie een beetje met FAST overweg kan, kan toch al snel zo’n 80% standaardiseren.

Modulair maatwerk
Even verder over standaardisatie. Daar is werkelijk een hoop geld mee te verdienen. Maar wat als je geen eenheidsworst wil bouwen? De meeste automatiseringsaanbieders hebben er wel een antwoord op: let’s go modular. Ook Lenze kiest deze strategie maar voert hem ook nog eens ver door. Een voorbeeldje van maatwerk hoe het bedoeld is. Stel we hebben een fabriek met tal van transportbandjes die eigenlijk alleen aan of uit staan, maar die wel diverse complexe meerassige machines bevoorraden. Sommige assen draaien alleen maar hun constante rondjes, terwijl andere een nauwkeurige positioneringstaak voor hun kiezen krijgen. Al snel rijst de vraag: doen we dat centraal met servotechniek en een controller of decentraal met een eenvoudige regelaar? Wat Lenze betreft allebei. En dan ook nog eens zoveel mogelijk met dezelfde componenten. Door bijvoorbeeld een g500 reductor met een Smart-motor te combineren (overigens gewoon via NFC met je mobieltje in te regelen), heb je altijd de juiste snelheid, zonder aan efficiëntie in te boeten. Dag hoge energierekeningen, dag lange leercurves, dag hoge voorraadkosten.

Industry 4.0
Lenze zal haar degelijke Duitse roots natuurlijk nooit verloochenen. Dus op de WoTS hebben ze het gewoon over industrie 4.0. Je zal de term horen op de stand, maar ook tijdens enkele spraakmakende lezingen. Zo komt de Chief Technology Officer Frank Maier uit Hamelen overvliegen om op vrijdag 3 oktober (9:00 in Zaal Expedition) een echt Industrie 4.0-verhaal te houden tijdens de conferentie ‘Electronics trends in industriële toepassingen’. En ook op het FEDA Paviljoen (stand 10E038) snijdt Lenze een belangrijk industrie 4.0-thema aan: open standaarden. Gedurende de hele beurs zullen er live trainingen worden gegeven over onder andere EtherCAT, CANopen, Codyses in combinatie met Lenze FAST.
Op de stand van Festo (stand 10D24) tot slot, heeft Lenze samen met Festo en Bosch Rexroth Industrie 4.0 echt handen en voeten gegeven. Wederom zijn het de open standaarden die hier een enabler zijn om de engineer alle vrijheid te geven om snel tot innovatieve maatoplossingen te komen. Wie industriebrede open standaarden gebruikt is namelijk niet meer afhankelijk van één fabricaat, maar kiest wat hem het beste past. De applicatie staat centraal. Niet de componenten. Die spreken toch wel dezelfde taal. Bovendien zijn open standaarden toekomstzeker. Een platform is altijd snel aan te passen aan de laatste stand der techniek, juist omdat deze standaarden breed gedragen worden. Het enige wat nodig is, is dat de engineer zijn kennis op peil houdt. Een goed argument om als engineer branche erkende diploma’s in de wacht te slepen en gebruik te maken van trainingsaanbod van voorgenoemde partijen. Zo blijf je in een verbonden wereld ook de internationale concurrentie voor. 

WoTS is veel meer dan een beurs. Het is ook een technologisch kenniscentrum van expertise en kennis waar je moet zijn geweest. De bezoeker wordt het tijdens WoTS ook nog eens gemakkelijk gemaakt. Volg de voetstappen.