Europese machines exporteren naar Noord-Amerika

28/01/2016

Door Liam van Koert

Europese machines zijn populair. Ook in Noord-Amerika. Ze zijn betrouwbaar, compact en veilig. Toch is de export van hoogwaardige CE-kwaliteit niet vanzelfsprekend. Noord-Amerika kent haar eigen regels en keuringsmethoden. Wie ze niet in acht neemt komt bij exporteren voor kostbare verassingen te staan. Eaton zette de belangrijkste valkuilen op een rij.


     

Als het om veiligheid gaat, zijn er enkele fundamentele verschillen tussen Europa en Noord-Amerika. Zo staat in Amerika vooral brandveiligheid voorop. Dit heeft invloed op toegestane materialen en minimale afstanden tussen vermogenscomponenten om overslag te komen. Europa kent een meer arbotechnische insteek. Regels beschermen in eerste instantie de werknemer. Tegen elektrocutie bijvoorbeeld. Dit verschil in opvatting vind je ook terug in de regels van de verschillende normcommissies: de International Electrotechnical Commission (IEC) in Europa, de National Electric Code (NEC) in Noord Amerika en de Canadian Electrical Code (CEC) in Canada.

Lokale keuring of NRTL?
Voordat een machine zijn werk in Noord-Amerika mag doen, moet hij worden gekeurd. Nu kan deze keuring ter plaatste gebeuren, maar dat is niet zonder risico. Eenmaal op Amerikaanse bodem is het voor de fabrikant, ook na afkeur, namelijk niet toegestaan zelf aanpassingen aan de machine te doen. Dit moet door een lokale partij gebeuren, wat de nodige kosten kan opleveren. Een fabrikant kan er ook voor kiezen een beroep te doen op zogenoemde Nationaal Erkende Testlaboratoria (NRTL’s). Deze partijen keuren gewoon in eigen land, bijvoorbeeld in de fabriek. Eventuele aanpassingen kunnen dan tijdig ‘in house’ worden ondervangen. Ook kan een hele fabriek door een NRTL worden gecertificeerd. Na eventuele aanpassing in productieproces, training van het personeel en periodieke audits, mag de machinebouwer zijn eigen stickers plakken .

De vraag hier of in Noord-Amerika te keuren is niet eenvoudig beantwoord. Een NRTL-keuring is niet goedkoop en niet verplicht. Volume, kennis van de (lokale) Amerikaanse markt en intellectueel eigendom moeten allemaal worden overwogen. Bovendien biedt een NRTL-keuring geen garantie. Bij inbedrijfname van de machine wordt het uiteindelijke groene licht altijd gegeven door een lokale veldinspecteur. Dit is meestal een kundige veiligheidsexpert, maar kan in minder bevolkt gebied ook een lokale sheriff zijn. Aangezien machines keuren niet zijn dagelijkse werk is,  zal deze zich gesterkt voelen door een NRTL-certificaat. Dit roept in elk geval een vermoeden van overeenstemming op.

Tien fouten
Wat er allemaal mis kan gaan bij het ontwerpen van Noord-Amerikaanse machine? Te veel om op te noemen. Toch is er wel een top tien van meest voorkomende fouten waar Europese inspecteurs tegenaan lopen. 

  • Ontwerpen volgens de verkeerde standaarden
  • Onvoldoende kruipafstanden in het voedende circuit
  • Verkeerde selectie en dimensionering van componenten
  • Onjuiste interpretatie van UL Richtlijnen met als gevolg onjuiste materiaal- en productkeuzes bij aftakkingen
  • Omgevingsinvloeden onjuist meenemen bij selectie van behuizingen
  • Fouten in het typeplaatje, in bedradingsschema’s en in de toepassing van waarschuwingssymbolen
  • Het niet kunnen aantonen van de juiste certificeringen
  • Onjuiste keuze van beveiligingscomponenten voor frequentieregelaars
  • Transformatorbeveiliging die niet voldoet aan de voorschriften
  • Aardingsfouten

 

Onderschat het niet
Of een machinebouwer nu een NRTL inschakelt of niet, hij moet zich hoe dan ook flink verdiepen in alle geldende regels. Doet hij dat niet, dan kunnen aanpassingen flink in de papieren lopen. Bovendien kan er heel veel tijd verloren gaan. Totdat alles in orde is bevonden, staat de machine stil en gaat hij nergens heen.

Om de machinebouwer met Noord Amerikaanse ambities op weg te helpen heeft Eaton de witepaper ‘Electrical equipment of industrial machinery exported to North America’ geschreven. Hierin komen de voornaamste verschillen tussen Noord-Amerikaanse en IEC standaarden en alle ins- en outs rondom certificering uitgebreid aan bod.

U kunt het hier downloaden