The Text Factory is een van de eerste deelnemers aan FindCircles. Een echte circle met een bijzondere samenstelling. In dit interview horen we meer over hun visie op samenwerken. In dit interview vertellen de vier oprichters hoe zij The Text Factory ontwikkeld hebben.
Wat is The Text Factory en wat doen jullie? Liam van Koert: “The Text Factory bestaat nu een jaar of vier. In feite is de Factory een club van vijf freelance vakbladjournalisten en technische vertalers die elkaar al jaren kennen. In het wereldje van de technische vakpers ken je elkaar nu eenmaal. Je komt elkaar overal tegen en voor je het weet heb je een flink netwerk. Van daaruit is ook ons idee ontstaan van TTF; trouwens gebruik die afkorting maar, dat scheelt typewerk. Dus waarom niet met elkaar samenwerken in plaats van in je eentje verder ploeteren? Kleinschalig werken is leuk, maar als je alles alleen moet doen en niks kan delen, schiet het niet op. We schreven voor veel vakbladen en bedrijven allerlei technische verhalen, vaak met een Engelse of een Duitse vertaling erbij. Zoiets kun je natuurlijk ook als collectief aanbieden. En je kan dan ook grotere opdrachten aannemen of tijdens drukke periodes werk van elkaar overnemen. En het leek ons ook veel leuker elkaar te helpen met allerlei praktische zaken.”
Succesvol concept
Hebben jullie dan een gezamenlijk bedrijf opgericht? Yves de Groote: “Ja ,we hebben zelfs een gezamenlijke BV opgericht. Maar we zijn niet in dienst van die BV. We blijven allemaal zelf verantwoordelijk voor onze eigen omzet en gebruiken de naam The Text Factory als merknaam. Dus presenteren we ons als bedrijf en niet als eenling. Iedereen binnen TTF is in feite franchisenemer. Franchise is een enorm succesvol concept: er zijn heel veel HEMA's, Quick Fit's en zelfs Albert Heijn's, die voor 100% eigendom zijn van een lokale ondernemer en de naam in franchise gebruikten. In een franchise profiteer je van een bekende naam en een goed concept en je zorgt zelf voor je eigen omzet. Zo hebben wij dat ook gedaan.”
Praktisch en overzichtelijk
Is dat geen ingewikkelde constructie? Joanna Hughes: “Juist niet! In het begin, toen we nog BV i.o. waren, dachten we dat we alles via de BV moesten factureren en dat ieder voor zich dan weer moest factureren aan de BV. Dat bleek al heel snel niet te werken. De administratie werd veel te ingewikkeld en omslachtig. Toen kwam de franchise op de proppen. Helemaal niet aan gedacht, maar wel heel praktisch en overzichtelijk. Ieder heeft nu zijn eigen administratie en de BV heeft een heel simpele administratie. Als we nu nu met elkaar overleggen gaat het over projecten waar we echt wat mee opschieten. En niet over zo'n boring subject als administratie!”
Multimediaal platform
Heeft de samenwerking jullie ook tot iets nieuws gebracht? Bart Driessen: “Ja zeker! We hebben sinds kort een multimediaal platform voor onze marketingactiviteiten voor bedrijven: www.thefactoryfiles.com. Zodra we iets voor een bedrijf klaar hebben, publiceren we het daar. En we jassen het via de sociale media de markt in. We hebben gemerkt dat posten op LinkedIn ook goed werkt; vooral in de groepen die iets met industrie en techniek te maken hebben. Maar ook Twitter is effectief. Facebook moet het in de technische wereld nog waarmaken. Hoe dan ook thefactoryfiles.com is er nog maar net, maar wordt nu al goed bezocht. En we blijven contant werken aan de uitbreiding van ons platform met nieuwe functies en koppelingen.”
Tips voor het beginnen van een circle
Hebben jullie ook tips voor bijvoorbeeld vertalers die een circle willen beginnen? Bart Driessen: “Zoek mensen die je al een beetje kent. Belangrijk is dat je elkaar niet ziet als concurrent, maar als collega; als iemand die heel veel weet wat jij niet weet. En als iemand die heel veel contacten heeft, die jij niet hebt. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor jezelf! Want jij weet natuurlijk ook heelveel en hebt veel contacten. Als je dat beseft, weet je ook dat je elkaar veel te bieden hebt. Dat is de basis voor synergie. Natuurlijk moet je elkaar vertrouwen en elkaar het beste gunnen. En maak duidelijke afpraken. En hou het vooral simpel; als je het ingewikkeld maakt, krijg je al snel discussies en daar schiet je niks mee op. En denk aan je collectieve marketing. Als je een groep of circle bent heb je ook een gezamenlijke naam. En natuurlijk een identiteit en een missie. Maar maak daar geen dikke rapporten over! Hou het kort. En maak met open source een simpele website; dat kost tegenwoordig echt niet veel. De kosten deel je en gaan met die banaan!”